Claudicatio (etalagebenen)

Stekende en krampende pijn bij het lopen en vermoeide, zware benen. Het zijn klachten die uw dagelijks functioneren flink kunnen belemmeren. De oorzaak is Claudicatio Intermittens, een vaataandoening veroorzaakt door slagaderverkalking. Blijven bewegen is essentieel om de klachten niet te laten verergeren. Daarom biedt Fyzigo een speciale trainingstherapie.

Etalagebenen

Spieren hebben zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Dat wordt aangevoerd via het bloed. Doormiddel van slagaders wordt het bloed van het hart vervoert naar alle delen van het lichaam. Bij lichamelijke inspanning, zoals lopen, hebben uw beenspieren meer zuurstof nodig dan de vernauwde slagaders kunnen aanvoeren. Dit zuurstoftekort in de beenspieren zorgt voor verzuring. Met pijn, kramp, tintelingen en/of een stijf gevoel als gevolg. Door rust te nemen vermindert de behoefte aan zuurstof in de beenspieren en verdwijnt het pijnlijke gevoel vaak binnen een paar minuten. Mensen met deze aandoening blijven daarom vaak even stil staan. Zodoende wordt Claudicatio Intermittens in de volksmond ‘etalagebenen’ genoemd.

Contact?

Direct zelf contact opnemen kan op 0597-612400. Liever dat wij contact opnemen? Laat via de knop hieronder de contactgegevens achter en wij doen de rest. 

 

Looptraining

Hoewel u de neiging zult hebben weinig te bewegen, is beweging juist heel belangrijk. Met een looptrainingsprogramma zijn goede resultaten te bereiken. U kunt er een vaatoperatie of andere belastende ingreep mee voorkomen. De behandeling zorgt er voor dat de slagaderverkalking zich minder snel ontwikkelt. Tegelijkertijd kunt u er door te trainen voor zorgen dat u een langere afstand kunt lopen zonder pijn te ervaren.

Werkwijze

Uw fysiotherapeut vraagt u eerst naar uw klachten en bewegingsmogelijkheden. Hierbij gebruikt hij of zij een aantal vragenlijsten. Om uw conditie en maximale loopafstand te bepalen, doet u een test op de loopband. Dit onderzoek wordt in de trainingsperiode regelmatig herhaald om het effect van de training te meten. Als alle gegevens bekend zijn, stelt de fysiotherapeut samen met u een persoonlijk trainingsschema op. De eerste weken wordt u intensief begeleid, zo’n 2 tot 3 keer per week. Daarna gaat u uw training steeds meer zelfstandig uitvoeren, zodat u het uiteindelijk zonder fysiotherapie afkan.

Kwaliteit

De zorg voor patiënten met perifeer vaatlijden is in handen van verschillende zorgverleners: huisartsen, vaatchirurgen, verpleegkundige specialisten en gespecialiseerde fysiotherapeuten. Het zorgnetwerk ClaudicatioNet ziet erop toe dat deze zorgverleners met elkaar in contact staan en hun zorg op elkaar aansluit. Natuurlijk is ook de claudicatiotherapeut van Fyzigo bij dit netwerk aangesloten. Regelmatige kennisuitwisseling en scholing maakt dat u er van op aan kunt dat u optimale zorg en begeleiding ontvangt.

Locaties

Locatie Oude Pekela

Medisch & Verpleegcentrum Het Dokhuis in Oude Pekela

Adres
Openingstijden
  • Maandag van 07:00 t/m 21:30 uur
  • Dinsdag van 07:00 t/m 20:00 uur
  • Woensdag van 07:00 t/m 20:00 uur
  • Donderdag van 07:00 t/m 20:30 uur
  • Vrijdag van 07:00 t/m 18:30 uur
Locatie Nieuwe Pekela

Locatie Nieuwe Pekela, naast Sporthal De Spil

Adres
Openingstijden
  • Maandag van 07:00 t/m 21:30 uur
  • Dinsdag van 07:00 t/m 21:00 uur
  • Woensdag van 07:00 t/m 18:00 uur
  • Donderdag van 07:00 t/m 20:30 uur
  • Vrijdag van 07:00 t/m 20:00 uur
bijv. Henk Smit
bijv. 0597 - 612 400
Waar wil je voor terug gebeld worden?
bijv. Henk Smit
bijv. info@fyzigo.nl
bijv. 01-01-1991
bijv. 0597 - 612 400
Waar wil je voor terug gemailed worden?