Afspraak maken of wijzigen?
Bel Rita: 0597 612 400

 

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op!

Vliegwiel Training

 

Vliegwieltraininghelpt bij revalideren én bij verbeteren van jouw kracht! Vliegwieltraining is bijzonder effectief, resultaten worden al in zeer korte tijd bereikt! De training is veilig en voorkomt blessures. Het is een trainingsmethode waarbij de hele keten van spieren wordt getraind. Hierdoor train je precies de bewegingen uit jouw dagelijks leven waarin je wilt verbeteren. Dit heet ‘functioneel trainen’. Je hebt de weerstand helemaal zelf in de hand, je krijgt evenveel kracht terug als je erin stopt.  Je traint exact op jouw eigen maximale niveau. De trainingsmethode is wetenschappelijk onderbouwd.

Last van een van deze klachten?

 • Een spier- of peesblessure
 • Lage rugklachten
 • Knieklachten
 • Instabiele enkel
 • Instabiele schouder
 • Instabiele heup

Vraag gerust aan de fysiotherapeut of vliegwieltraining een aanvulling kan zijn op het herstel. 

Jojo

Bij flywheel training zijn de gewichten uit de traditionele krachttrainingsapparatuur vervangen door een op een as gemonteerd draaiend vliegwiel. Om deze as is een koord gewikkeld, waarvan aan het uiteinde door de patient wordt getrokken. Het vliegwiel werkt als een soort 'jojo'; hoe harder eraan getrokken wordt, hoe meer weerstand men ondervindt en hoe harder het vliegwiel vervolgens weer terugdraait. 

In onderstaande video wordt het vliegwielprincipe toegelicht:

Het gaat bij Kinetic training dus om versnelling en afremming van een draaiende schijf. En dat gebeurt elke beweging op het juiste niveau, aangepast aan fitheid of vermoeidheid van elke beweging of herhaling. Met een concentrische beweging trekt de patiënt het vliegwiel in beweging en rolt het koord af. Hiervoor moet hij dus de inertie overwinnen. Is het koord helemaal afgewikkeld, dan wordt dit door het snel draaiende vliegwiel vanzelf weer opgerold, zoals bij een jojo.

Excentrische overload

Door het terugdraaiende vliegwiel wordt de patiënt gedwongen in een ‘retour’ beweging die hij moet afremmen naar snelheid nul. Er wordt aldus een excentrische weerstand of overload gecreëerd die niet te behalen is met traditionele krachttraining.

Uit wetenschappelijk onderzoek is al lange tijd bekend dat excentrische overload training zeer effectief is, het zorgt voor meer spiergroei en heeft grotere positieve effecten op bindweefsel en pezen. Echter is een excentrische overload met traditionele krachttraining niet of nauwelijks op een praktische en veilige manier te creëren.

FyzzioKinetic Vliegwieltoestellen

Bij Fyzigo wordt gebruik gemaakt van toestellen van het merk FyzzioKinetic.  Er zijn 2 verschillende toestellen voor vliegwieltraining: de FyzzioKinetic BOX en de FyzzioKinetic PULL. 

Kinetic Box

De werking van de Kinetic Box is gebaseerd op bewezen effectieve vliegwieltechnologie. De patiënt of sporter krijgt een zogenaamd 'harnas' of 'tuigje' aan en brengt via beweging een zwaar stalen vliegwiel in beweging. Door de traagheid (inertie) van het vliegwiel wordt er zowel in de concentrische als in de excentrische fase maximaal belast getraind. Zowel het onderlichaam als het bovenlichaam, armen en schouders kunnen getraind worden.


Kinetic Pull

De Kinetic Pull traint 'Reactive Power'. Onder reactieve kracht verstaat men het vermogen om in één richting (concentrisch) kracht uit te oefenen, snel van richting te wisselen en in tegengestelde richting (excentrisch) méér kracht op te vangen. De repeterende excentric overload en de juiste combinatie van kracht en snelheid bieden een snelle toename van spierfunctie.

De Kinetic Pull traint met behulp van een gepatenteerd roterend conisch vliegwiel. Het doel is om het vliegwiel zo snel mogelijk in beweging te brengen, waardoor inertie (traagheid) wordt gecreëerd. Aan het einde van de concentrische beweging stopt deze en start de teruggaande excentrische beweging, waarin maximale kracht wordt gevraagd. Dit wordt een aantal keren herhaald. Reactieve kracht fungeert als de schakel tussen de traditionele krachttraining en 'hoge snelheid vaardigheden' zoals sprinten en gooien. Veel atleten verliezen hun bewegingskracht door het ontbreken van reactieve kracht.

De Kinetic Pull kan in alle drie de bewegingsrichtingen worden gebruikt; verticaal, lateraal en horizontaal. De bewegingen zijn vaak functioneel. Excentrisch trainen blijkt een effectieve methode voor de behandeling van blessures.


Wie bieden deze therapie aan?

Alex Ottens (BIG:49059085204)

 • Praktijkmanager
 • Fysiotherapeut
 • Lid Schoudernet Noord
 • Lid Rugnetwerk Noord
Meer informatie

GertJan Griffioen (BIG: 69914536504)

 • Manueel Therapeut (Master)
 • Fysiotherapeut
 • Lid Schoudernet Noord
Meer informatie

Marinka Veld (BIG:19926611004)

 • Manueel Therapeut i.o. (Master)
 • Fysiotherapeut
Meer informatie