Afspraak maken of wijzigen?
Bel Rita: 0597 612 400

 

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op!

Dry needling & Manuele triggerpoint therapie

Hebt u last van hoofdpijn, uitstralende pijn naar uw armen of benen of kiespijn? U denkt dan waarschijnlijk niet meteen aan een probleem met uw spieren. Toch kunnen spiergerelateerde aandoeningen de oorzaak van uw klachten zijn. Een Dry Needling behandeling kan uw pijnklachten eenvoudig en doeltreffend wegnemen.

Triggerpoints

Triggerpoints zijn spierverhardingen die kunnen zorgen voor allerlei pijnklachten. Ze komen geregeld voor en dat is niet zo vreemd, als je bedenkt dat zo’n 45 procent van het lichaam bestaat uit spierweefsel. Toch wordt deze aandoening helaas niet altijd goed herkend, waardoor patiënten onnodig lang met pijn blijven rondlopen. Pijnklachten als gevolg van triggerpoints ontstaan vaak na een langere periode van overbelasting (bijvoorbeeld een verkeerde werkhouding) of langdurig te intensief sporten. Ook stress is een veelvoorkomende oorzaak van triggerpoints.

Onderzoek

Tijdens uw eerste afspraak onderzoekt de fysiotherapeut of Dry Needling u kan helpen. Hij of zij vraagt u naar uw pijnpatroon en gaat op zoek naar de triggerpoints in uw spieren. Als uw therapeut denkt dat Dry Needling uw klachten kan verhelpen, krijgt u uitgebreide uitleg over de behandeling. Als u uw akkoord hebt gegeven, kan de behandeling van start gaan. De dry needling therapeut kan tevens gebruik maken maken van het EMG onderzoek om spierspanning inzichtelijk te maken om zodoende het terugkeren van de klachten te voorkomen. 

Wat is dry needling?

Dry Needling is veelal een zeer effectieve behandeling. De fysiotherapeut prikt met een klein acupunctuurnaaldje uw pijnlijke spieren aan om op zoek te gaan naar de triggerpoints. Belangrijk om te weten: Dry Needling is géén vorm van acupunctuur; de enige overeenkomst is het gebruik van de naald. Het droge prikje (er wordt geen vloeistof ingespoten) zorgt voor een klein schokje dat het triggerpoint ontlaadt. Het aanprikken zorgt er zo voor dat de pijnlijke spierverharding oplost. De spier functioneert vrijwel meteen beter, de bewegingsvrijheid komt terug en de pijn en spanning nemen af. 

Is dry needling pijnlijk?

Needling-behandeling kan soms een beetje pijn doen. Dit verschilt van persoon tot persoon. Ook is de ene spier gevoeliger dan de andere. Na de Dry Needling-behandeling kunt u, varierend van één uur tot twee dagen, spierpijn hebben. Na de Dry Needling-behandeling masseert en/of rekt de therapeut uw spieren. Hiermee verbeteren de beweeglijkheid en doorbloeding en worden de afvalstoffen uit het spierweefsel afgevoerd. Om te voorkomen dat triggerpoints steeds opnieuw ontstaan, krijgt u vaak houdings- of bewegingsadviezen mee naar huis. Uw therapeut kan ervoor kiezen om ook een spierversterkend oefenprogramma met u uit te voeren. Dit gebeurd altijd pas nadat de spierfunctie verbeterd is.


Kwaliteit

De maar liefst 6 behandelaars van Fyzigo die de Dry Needling therapie mogen uitvoeren, zijn geschoold door het op dit gebied meest uitgebreide opleidingsinstituut in Nederland: Myofasciale Pijn Seminars Groningen. Onze therapeuten volgen ook geregeld nascholing.

Handig om te weten

 • Dry Needling is een erkende en wetenschappelijk onderbouwde methode bij de behandeling van triggerpoints;
 • Bij Fyzigo is de Manuele triggerpoint therapie en Dry Needling een vrijwel algemeen specialisme. Fyzigo heeft momenteel maar liefst 8 fysiotherapeuten geschoold in Manuele triggerpoint behandelingen waarvan 6 fysiotherapeuten ook geschoold zijn in Dry Needling.
 • Enkele fysiotherapeuten van Fyzigo kunnen indien nodig ook gebruik maken van echografie tijdens de Dry Needling behandeling. Zo zijn ook moeilijk bereikbare spieren vaak goed en veilig te behandelen.
 • Zorgverzekeraars vergoeden Dry Needling volgens de algemene voorwaarden geldend voor fysiotherapie.

Wie bieden deze therapie aan?

Alex Ottens (BIG:49059085204)

 • Praktijkmanager
 • Fysiotherapeut
 • Lid Schoudernet Noord
 • Lid Rugnetwerk Noord
Meer informatie

GertJan Griffioen (BIG: 69914536504)

 • Manueel Therapeut (Master)
 • Fysiotherapeut
 • Lid Schoudernet Noord
Meer informatie

Marinka Veld (BIG:19926611004)

 • Manueel Therapeut i.o. (Master)
 • Fysiotherapeut
Meer informatie