Afspraak maken of wijzigen?
Bel Rita: 0597 612 400

 

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op!

Covid-19 nieuws Fyzigo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de ontwikkelingen op het gebied van Covid-19 binnen onze praktijken:

Lees hier meer

EMG onderzoek (spierfunctie onderzoek)

De fysiotherapeut kan naar aanleiding van het intakegesprek een EMG onderzoek voorstellen. EMG is de afkorting voor electromyografie en betekent letterlijk “het weergeven van elektrische activiteit van de spieren”. EMG, ofwel biofeedback, is een meetinstrument waarbij via een elektrode op de huid de activiteit van een spier kan worden weergegeven. Hiermee wordt de rustspanning, kracht, coördinatie en het uithoudingsvermogen van de spier in gemeten. Ook kan het gedrag van spieren tijdens bepaalde bewegingen in kaart gebracht worden, zoals bij hardlopen, springen of serveren. De activiteit van de spier wordt weergegeven als een lijn in een grafiek, die u op een scherm kunt bekijken. Hierdoor krijgt u directe feedback wat er gebeurd en krijgt u beter inzicht in het functioneren van de spier.

Hoe werkt het onderzoek?

Het EMG onderzoek is volkomen pijnloos: de elektrodes worden op de huid geplakt (oppervlakte EMG). Er wordt dus geen gebruik gemaakt van naalden. EMG kan ook worden ingezet tijdens het oefenen. Via het scherm is duidelijk in welke mate de spier aanspant of ontspant, en kan gericht en effectief worden geoefend om dit te verbeteren. Eventueel wordt EMG in combinatie met elektrostimulatie gebruikt. Bij mensen met een erg verzwakte spier of met weinig spiergevoel kan de spier middels elektrostimulatie geprikkeld worden, in aanvulling op oefentherapie. 

Waarom EMG?

De bekkenfysiotherapeut maakt veel gebruik van EMG om de werking van de bekkenbodemspier in kaart te brengen. Het is voor veel mensen moeilijk controle te krijgen over de bekkenbodemspier, omdat deze spier geen grote beweging maakt en de beweging niet zichtbaar is. EMG biedt uitkomst in het inzicht krijgen in de activiteit van de spier. De bekkenfysiotherapeut maakt hierbij gebruik van een persoonsgebonden elektrode (probe) die anaal of vaginaal wordt ingebracht. Voorafgaand aan het EMG onderzoek wordt altijd een inwendig onderzoek uitgevoerd.

Handig om te weten

  • Het EMG spierfunctie onderzoek en de electrostimulatie worden gewoon vergoed. Ook de persoonsgebonden electrodes bij gebruik door de bekkenfysiotherapeut worden veelal normaal vergoed door de zorgverzekeraar en zijn verkrijgbaar op de praktijk.
  • Alleen bekkenfysiotherapie uitgevoerd door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut wordt vanuit de basis verzekering vergoed, anders vanuit de aanvullende verzekering.

Wie bieden deze therapie aan?