Afspraak maken of wijzigen?
Bel Rita: 0597 612 400

 

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op!

EMG onderzoek (spierfunctie onderzoek)

De fysiotherapeut kan naar aanleiding van het intakegesprek een EMG onderzoek voorstellen. Bij electromyografie wordt de elektrische activiteit van de spieren weergegeven. EMG, ofwel biofeedback, is een meetinstrument waarbij via een elektrode op de huid de activiteit van een spier kan worden weergegeven. Hiermee wordt decoördinatie, kracht, rustspanning, en het uithoudingsvermogen van de spier in gemeten. Het gedrag van de spieren tijdens bepaalde bewegingen kan ook in kaart worden gebracht. Denk aan bewegingen zoals springen, hardlopen of serveren. In een grafiek wordt de activeit van de spier weergegevens als een lijn. De grafiek wordt weergegeven op een scherm die u kunt bekijken. Hierdoor krijgt u directe feedback en krijgt u beter inzicht in het functioneren van de spier. 

Hoe werkt het onderzoek?

Het EMG onderzoek is volkomen pijnloos: de elektrodes worden op de huid geplakt (oppervlakte EMG). Er wordt dus geen gebruik gemaakt van naalden. EMG kan ook worden ingezet tijdens het oefenen. Via het scherm is duidelijk in welke mate de spier aanspant of ontspant, en kan gericht en effectief worden geoefend om dit te verbeteren. Eventueel wordt EMG in combinatie met elektrostimulatie gebruikt. Bij mensen met een erg verzwakte spier of met weinig spiergevoel kan de spier middels elektrostimulatie geprikkeld worden, in aanvulling op oefentherapie. 

Waarom EMG?

Om de werking van de bekkendodemspier in kaart te brengen gebruikt de bekkenfysiotherapeut veel gebruik van EMG. Omdat de bekkenbodemspier geen grote beweging maakt en de beweging niet zichtbaar is vinden veel mensen het moeilijk om controle te krijgen over deze spier. Dankzij EMG kan er inzicht komen in de activiteit van de spier.  De bekkenfysiotherapeut maakt hierbij gebruik van een persoonsgebonden elektrode (probe) die anaal of vaginaal wordt ingebracht. Voorafgaand aan het EMG onderzoek wordt altijd een inwendig onderzoek uitgevoerd.

Handig om te weten

  • Het EMG spierfunctie onderzoek en de electrostimulatie worden gewoon vergoed. Ook de persoonsgebonden electrodes bij gebruik door de bekkenfysiotherapeut worden veelal normaal vergoed door de zorgverzekeraar en zijn verkrijgbaar op de praktijk.
  • Alleen bekkenfysiotherapie uitgevoerd door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut wordt vanuit de basis verzekering vergoed, anders vanuit de aanvullende verzekering.

Wie bieden deze therapie aan?