Afspraak maken of wijzigen?
Bel Rita: 0597 612 400

 

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op!

Covid-19 nieuws Fyzigo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de ontwikkelingen op het gebied van Covid-19 binnen onze praktijken:

Lees hier meer

Lymfe & oedeemtherapie tegen vochtophopingen

Vochtophopingen, bijvoorbeeld in uw arm of been, zorgen voor zwellingen en een vermoeid en ‘strak’ gevoel. Bewegen wordt moeilijker en kan pijn doen. De oedeemtherapeut biedt meerdere behandelingen om uw aandoening te verhelpen.

Lymf- en veneus oedeem

Zijn uw lymfeklieren verwijderd als onderdeel van een behandeling tegen kanker, hebt u bestraling of chemotherapie ondergaan of een operatie gehad, dan kan het voorkomen dat uw lymfevaten niet meer in staat zijn al het vocht af te voeren. Er ontstaan dan vochtophopingen in uw armen, benen of buik (lymfoedeem). Vochtophopingen in uw benen kunnen ook veroorzaakt worden door spataderen of een trombosebeen (veneus oedeem). Om het vocht af te voeren, kunt u terecht bij de oedeemtherapeut.

De behandeling

Er zijn meerdere manieren om de vochtophopingen te doen oplossen. Uw therapeut bekijkt welke behandeling voor u geschikt is. Een combinatie van verschillende therapieën kan ook. Daarnaast krijgt u adviezen over de belasting van het lichaamsdeel.

Manuele lymfedrainage

Met deze massagetechniek verplaatst de therapeut het vocht naar een gezond deel van het lichaam waar de lymfevaten en -klieren nog intact zijn en waar het vocht wel afgevoerd kan worden.

Compressietherapie

De therapeut zwachtelt uw arm of been en oefent zo druk uit. Daardoor kan het vocht beter worden afgevoerd. Na een aantal behandelingen kan u een compressiekous aangemeten krijgen die het zwachtelen vervangt.

Lymftaping

Uw therapeut brengt tape aan op uw huid. Hierdoor wordt de afvoer van lymfevocht gestimuleerd.

Oefentherapie

Onder begeleiding van de therapeut voert u specifieke oefeningen uit die het lymfestelsel stimuleren. Het aan- en ontspannen van uw spieren zorgt ervoor dat het vocht wordt afgevoerd.

Handig om te weten

  • De meeste zorgverzekeraars vergoeden oedeemtherapie. Vraag uw zorgverzekering om meer informatie.
  • Voor oedeemtherapie hebt u een verwijzing nodig van uw (huis)arts of specialist.
  • Anneke is een externe fysiotherapeut en biedt haar therapie aan op een vast moment in de week in Het Dokhuis in Oude Pekela. 

Wie bieden deze therapie aan?

Anneke Brouwer-Schoonhoven (BIG: 49034961204)

  • Lymfe- en Oedeemtherapeut
  • Fysiotherapeut
Meer informatie