Afspraak maken of wijzigen?
Bel Rita: 0597 612 400

 

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op!

Consult bekkenfysiotherapie/kinderfysiotherapie 6 weken na de bevalling

 

Ga je binnenkort bevallen of ben je net bevallen? Dan is deze informatie op jou van toepassing.

Veel vrouwen blijven na de bevalling met vragen zitten over veranderingen met betrekking tot plassen, ontlasting, gemeenschap of pijn in het bekken(bodem)gebied. Ook kunnen er vragen zijn over wanneer weer te beginnen met sporten of buikspieroefeningen en hoe dit op te bouwen.  De meeste van deze veranderingen zijn direct na de bevalling merkbaar en verdwijnen binnen 6 weken. Echter, als je na deze periode nog vragen of klachten hebt, loop er dan niet mee door, maar vraag om advies!  De bedoeling van het consult is het verkrijgen van advies en informatie, om een zo optimaal mogelijk herstel van bekken en bekkenbodem te bewerkstelligen, en het voorkomen van klachten in de toekomst. Zo kunt je met behulp van gerichte adviezen en oefeningen verantwoord herstellen en het sporten weer hervatten.

Ook kunt u in de eerste weken na de bevalling veel vragen hebben over uw pasgeboren kindje. Natuurlijk kunt u daarvoor terecht bij het consultatiebureau. U krijgt vele adviezen, bijvoorbeeld over het slapen, voedingshouding of over dragen en troosten. Als uw kindje vaak 1 kant op kijkt kan hij een voorkeurshouding hebben en kan er een afplatting van het hoofdje ontstaan. Dit kan echter snel verholpen worden. Bij de kinderfysiotherapeut kunt u terecht met vragen over de motoriek en voor advies over houding, hantering en bewegen. De kinderfysiotherapeut kan kijken hoe uw kindje beweegt, informatie geven over het voorkomen van een voorkeurshouding, het veilig slapen en over de motorische ontwikkeling.

Wat houdt het consult in?

Het consult bij de bekkenfysiotherapeut zal starten met een vraaggesprek, hierin zal uit gevraagd worden hoe de zwangerschap en de bevalling zijn verlopen. Ook wordt er gevraagd naar:

 • Plassen
 • Ontlasten
 • Seksuele klachten
 • Verzakkingsklachten (zwaar gevoel)
 • Pijnklachten rondom litteken
 • Pijnklachten in de bekkenbodem
 • Houding en beweging

Ook het consult bij de kinderfysiotherapeut zal starten met een vraaggesprek. Ook hier komen vragen over de zwangerschap en bevalling aan bod. Tijdens het gesprek kunt u aangeven tegen welke problemen u aanloopt en welke vragen u heeft. De fysiotherapeut gaat dan samen met u kijken wel onderzoek nodig is.

Onderzoek

Bekkenfysiotherapie

Vervolgens wordt het bekken, buikspieren en de bekkenbodem onderzocht. Dit kan (hoef niet) een inwendig onderzoek zijn, omdat dit een grote meerwaarde heeft voor het stellen van een goede diagnose.  Tijdens het onderzoek zal er uitleg gegeven worden over het functioneren van de bekkenbodem en er wordt direct aangeleerd hoe je de bekkenbodem kunt trainen. Ook wordt het herstel van de buikspieren beoordeeld en kun je gerichte oefeningen meekrijgen om de buikspieren weer te gaan trainen. Na dit consult ga je zelf twee weken aan de slag en wordt er, indien nodig, een vervolgafspraak gepland. Na 2 maanden volgt een telefonische evaluatie, waarbij bij onvoldoende resultaat overgegaan kan worden tot behandeling. Bij complexe problematiek is het beter om eerder over te gaan tot behandeling.

Kinderfysiotherapie

Vervolgens wordt u kindje onderzocht, er wordt gekeken hoe hij/zij beweegt en reageert. Indien nodig kan er een behandeling gestart worden.

Vergoeding

Voor een consult bekken-en/of kinderfysiotherapie maak je zelf een afspraak. Dit kan via de telefoon 0597-612400 of via de mail info@fyzigo.nl. Geef bij de aanmelding aan dat het om een consult 6 weken na de bevalling gaat. Het consult kan worden vergoed uit je aanvullende verzekering. Bent u niet aanvullend verzekerd? U kunt het tarief hier vinden. Een consult bij de kinderfysiotherapeut wordt vergoed vanuit de basisverzekering

Wie bieden deze therapie aan?

Sanne Janssen-Haverkamp (BIG: 69911992504)

 • Kinderfysiotherapeut (Master)
 • Kinderbekkenfysiotherapeut
 • Fysiotherapeut
 • Kwaliteitsmedewerker
Meer informatie

Anita Drenth-Meesman (BIG: 19060338404)

 • Bekkenfysiotherapeut
 • Fysiotherapeut
 • Chronisch Zorgnet therapeut
Meer informatie