Afspraak maken of wijzigen?
Bel Rita: 0597 612 400

 

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op!

Bekkenfysiotherapie

Verliest u soms zomaar een beetje urine of ontlasting? Heeft u last van heftige aandrang of pijn bij het vrijen? Bent u zwanger en hebt u lage rug- of bekkenpijn? Grote kans dat uw bekkenbodemspieren niet naar behoren functioneren. Een bezoek aan de bekkenfysiotherapeute biedt dan uitkomst.

Bekkenklachten

Bekkengerelateerde klachten veroorzaken veel hinder in het dagelijks leven. Misschien vindt u het moeilijk om hulp te zoeken en schaamt u zich. Dat is niet nodig. Doordat de bekkenfysiotherapeute dagelijks met dit soort problemen in aanraking komt, vindt zij ze heel gewoon. En het goede nieuws is: meestal is er vrij eenvoudig iets aan uw klachten te doen. Met adviezen en oefeningen zorgt de bekkenfysiotherapeute er in een beperkt aantal sessies voor dat uw bekkenbodemspieren weer goed functioneren.

De bekkenbodem

De bekkenbodem speelt een rol bij het sluiten en openen van de anus, de urinebuis en bij vrouwen de vagina, het dragen van de buikorganen, en bij seksualiteit. Stoornissen kunnen optreden wanneer de bekkenbodemspieren te zwak of juist te gespannen zijn of wanneer ze niet op de goede manier of op het juiste moment aan- of ontspannen. Bekkenbodemspieren zijn namelijk bewust en actief te gebruiken. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust of voelen dit niet. De bekkenfysiotherapeute brengt de bekkenbodemfunctie in kaart door een uitwendig of inwendig onderzoek of door EMG, uiteraard in overleg met u. 

Behandeling

De bekkenfysiotherapeute stelt samen met u een behandelplan op. U krijgt persoonlijk advies over onder andere ademhaling, houding en beweging, drinken en voeding en plassen en ontlasten. Meestal geeft de bekkenfysiotherapeute u ook oefeningen mee. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat u controle krijgt over uw bekkenbodemspieren, zodat u ze op het juiste moment kunt aan- en ontspannen. Tijdens de behandeling kan ook gebruik gemaakt worden van EMG of elektrostimulatie.

Handig om te weten

  • Voor een afspraak met de bekkenfysiotherapeute is een doorverwijzing niet nodig;
  • Bent u aanvullend verzekerd, dan wordt uw behandeling meestal vergoed. Neem contact op met uw zorgverzekeraar.
  • Als er sprake is van ongewild urineverlies, worden 9 behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed bij de geregistreerde bekkenfysiotherapeut.
De bekkenfysiotherapeut biedt ook een Postpartum Consult aan. Er wordt naar aanleiding van vragen en onderzoek, adviezen en oefeningen op maat gegeven. Klik hier voor meer informatie.

Wie bieden deze therapie aan?

Anita Drenth-Meesman

  • Fysiotherapeute
  • Bekkenfysiotherapeute
  • Hartrevalidatie
Meer informatie